Ecografie renala, metoda rapida de screening

O ecografie renala este o metoda de screening prin care se pot depista anumite afectiuni ale rinichilor. Ofera un diagnostic rapid, este neinvaziva si are o posibilitate nelimitata de repetare. Se poate efectua ori de cate ori exista o indicatie medicala fara sa aiba efecte adverse.

Pentru ce este indicata o ecografie renala:

  • confirmarea unor malformatii renale
  • pentru urmarirea transplantului renal si a bolnavilor cu dializa
  • pentru evaluarea aparatului renal la copii si gravide
  • pentru a depista tumorile renale
  • pentru a identifica prezenta pietrelor la rinichi
  • pentru traumatismele renale

De foarte multe ori, durerea lombara de cauza musculo-scheletala este confundata cu durerea lombara de cauza renala. In aceasta situatie, medicul urolog este cel care va indica o ecografie renala. In urma rezultatului se va confirma sau infirma daca exista o afectiune la nivelul rinichilor.

La nou-nascuti, o ecografie renala si o ecografie de sold sunt obligatorii in primele saptamani de viata, pana la 6 luni. Sunt esentiale in diagnosticarea insuficientei renale timpurii si a displaziei de sold. Copilul se poate naste cu insuficienta renala, iar la ecografie renala se va vedea dimensiunea redusa a rinichilor.

O ecografie renala se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita. Se aplica un gel special pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Imaginile sunt trimise catre monitor de sonda care foloseste ultrasunetele pentru a le reda.

Inainte de o control, este necesara o mica pregatire a pacientului. Se recomanda un repaos alimentar cu 4 ore inainte de efectuarea ecografiei. Pentru o vizualizare mai buna a vezicii urinare se recomanda si consumul de lichide inainte cu o ora de ecografie.

Controlul periodic in sectia de urologie este cheia pentru mentinerea sanatatii rinichilor tai. O ecografie renala facuta o data pe an ajuta la diagnosticarea din timp a anumitor afectiuni si creste sansele de vindecare.

O ecografie renala se efectueaza in orice centru medical care dispune de aparatura necesara si medici cu competenta in imagistica. Un astfel de centru este Alpha Clinic.

Distribuie

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Programeaza-te
Vino la noi