Accesul mass-media

Reprezentantii mass-media care doresc sa obtina informatii despre evenimente/cazuri medicale, vor avea acees in Spital conform PROCEDURII.

In ceea ce priveste metoda de lucru, reprezentantii mass-media vor trebui sa solicite in scris purtatorului de cuvant informatiile pe care acestia le doresc; vor trimite pe e-mail solicitarile, urmand ca raspunsurile sa le primeasca cu acceptul conducerii unitatii.
Informatiile despre evenimente se vor acorda de purtatorul de cuvant al spitalului in timpul programului de lucru.

Accesul mass-media pe teritoriul Spitalului

Delegatii mass-media au obligatia de a se prezenta la poarta institutiei pentru identificare.
La intrarea in locatie se va solicita cartea de identitate a reprezentantilor mass-media/legitimatia de presa.
La receptie se va nota in ,,Registrul vizitatori,, informatiile prevazute in rubricile acestuia si va pune la dispozitia acestora, Regulile privind accesul Reprezentantilor mass-media pe teritoriul Spitalului.
De la receptie se va anunta purtatorului de cuvant – director medical, de prezenta reprezentantilor mass-media pe teritoriul Spitalului. Nu va permite intrarea acestora in cadrul spitalului pana cand nu vor fi insotiti de catre purtatorul de cuvant.
Reprezentantii mass-media vor avea acces nelimitat in urmatoarele situatii:
– cand insotesc o delegatie oficiala ( Ministru, Secretar de stat, etc.) cu acordul acestora;
– insotiti de Manager si/sau ceilalti Directori din Comitetul Director al Spitalului.

Acordarea interviurilor in cadrul Spitalului

Interviurile in cadrul Spitalului vor fi acordate de catre purtatorul de cuvant cu respectarea urmatoarelor reguli:

 • Privind demnitatea umana si drepturile pacientilor
  declaratiile referitoare la o persoana se vor face respectand drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
 • nu va fi dezvaluita in nici un fel identitatea unei persoane victima a unei infractiuni privitoare la viata sexuala cu exceptia cazului in care persoana a dat acord scris.
 • nu se vor face referiri discriminatorii la originea etnica, nationalitatea, rasa sau religia unei persoane precum si un eventual handicap al acestuia.
 • informatii cu privire la persoane aflate sub tratament, date cu caracter personal privind starea de sanatate, probleme de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul unei autopsii se vor pune la dispozitia reprezentantilor mass-media numai cu acordul persoanei, sau in cazul unei persoane fara discernamant ori decedata, cu acordul familiei sau reprezentantilor legali.
  Purtatorul de cuvant va insoti reprezentantii mass-media in cazul in care acestia doresc intervievarea unui pacient, dar va permite acest lucru numai dupa ce pacientul va da acordul in scris cu privire la intervievarea sa.
  Acordurile in scris vizavi de oferirea informatiilor cu privire la starea de sanatate, medicamentatie, tratament, conditie fizica, etc. sau cu privire la luarea unor interviuri sub forma de inregistrare audio/video sau poza, se vor da pe formular ,, Acord in scris al pacientului,,.
  Purtatorul de cuvant va avea grija cu deplasarea reprezentatilor mass-media in incinta Spitalului sa se faca numai cu ecuson si halat corespunzator.
  Nerespectarea de catre purtatorul de cuvant a confidentialitatii datelor despre un pacient si a cofidentialitatii actului medical, precum si prevederile acestei proceduri atrage dupa sine sanctionarea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.
  Purtatorul de cuvant nu va fi tras la raspundere in cazul unor fimari cu camera ascunsa sau a unor interviuri inregistrate cu echipamente audio ascunse de catre reprezentantii mass-media.

 

Reclamatii in sensul prezentei proceduri:

 • Reclamatii privind divulgarea unor informatii referitoare la un pacient fara acordul scris al acestuia.
 • In cazul divulgarii de catre purtatorul de cuvant al spitalului a unor informatii cu privire la clauzele mentionate in procedura fara acordul scris al persoanei atrage dupa sine sanctionarea disciplinara.
 • In cazul solicitarii unor daune morale sau materiale de catre un pacient in privinta caruia s-au divulgat informatii de oricare natura fara acordul scris al acestuia vor fi suportate de catre persoanele vinovate.
  Reclamatii cu privire la divulgarea unor informatii sau imagini in legatura cu un pacient fara acordul scris al acestuia, obtinute de Reprezentantii mass-media cu echipamente audio-video ascunse.
 • In cazul unor astfel de sesizari pe baza imaginilor/inregistrarilor audio puse la dispozitie de pacientul reclamant si cu ajutorul acestuia se va identifica ziua si ora la care inregistrarea a fost facuta. Din ,,Registrul vizitatori,, aflat la receptie pe baza datei si orei la care s-a constatat ca a fost efectuata inregistrarea, se vor identifica Reprezentantii mass-media care se fac raspunzatori de situatia creata.

 

Masuri ce se pot lua:

 • se va aduce la cunostinta in scris Angajatorului reprezentantilor mass-media ce se fac vinovati, fapta respectiva si se va solicita in scris masurile care au fost luate impotriva Reprezentantilor mass-media reclamati;
 • se va interzice pe viitor accesul Reprezentantilor mass-media vinovati de situatia creata pe teritoriul Spitalului.
 • se vor aduce la cunostinta pacientului reclamant masurile luate cu mentiunea ca Spitalul este absolvit de orice vina pentru inregistrari audio/video efectuate cu camera ascunsa.

Purtator de cuvant

RAZVAN ANGHEL

Telefon: 0722 265 833