Recuperarea medicala inseamna mai mult decat exercitii fizice. Inseamna restabilirea capacitatii functionale pierdute in urma unor afectiuni. Terapii precum kinetoterapie, fizioterapie, electrostimulare sunt doar cateva metode folosite in tratarea anumitor afectiuni. Vorbim de o gama larga de afectiuni care au nevoie de recuperare medicala. Printre ele regasim afectiuni reumatice, ale coloanei vertebrale, dar si afectiuni neurologice, pulmonare sau cardiovasculare.

Kinetoterapia si fizioterapia au un rol important in recuperarea medicala a pacientilor care sufera de afectiuni cardiovasculare. O conditie fizica buna inseamna si o calitate mai buna a vietii. Programul de recuperare a cardiacilor este stabilit de catre o echipa formata din kinetoterapeut, medic cardiolog si nutritionist. Impreuna vor stabili timpul de efort, intensitatea si frecventa exercitiilor. Antrenamentele vor incepe cu exercitii usoare. Mersul pe bicicleta (de interior sau exterior), alergarea, urcatul scarilor sunt doar cateva dintre ele.

Recuperarea medicala, esentiala in tratamentul bolilor neurologice

Afectiunile neurologice sunt cele mai frecvente afectiuni care au nevoie de recuperare medicala. In tratamentul bolilor neurologice sunt efectuate exercitii complexe de recuperare medicala. Accidentul vascular cerebral, scleroza multipla, boala Parkinson, hernia de disc sunt cateva din bolile care necesita exercitii de recuperare medicala. Sunt folosite terapii precum kinetoterapie, fizioterapie, electroterapie sau terapia cu benzi kinesio.
In tratamentul herniei de disc se folosesc proceduri atat din kinetoterapie, cat si din fizioterapie, si masaj terapeutic. In tratamentul bolnavilor cu Parkinson si Alzheimer, cele mai multe exercitii de recuperare sunt kinetoterapeutice. Pentru Parkinson, exercitiile pun accent pe coloana vertebrala si pe membre, in timp ce pentru Alzheimer sunt folosite exercitii pentru a imbunatati viata pacientului. Efectul terapiei este acela de a intarzia instalarea dementei si a depresiei asociate bolii. Recuperarea medicala in urma unui AVC are rolul de a trata complicatiile medicale aparute sau chiar de a preveni aparitia unui alt atac vascular cerebral.

Arsurile si recuperarea medicala

Recuperarea medicala este folosita si in cazul pacientilor care au suferit arsuri. Obiectivele recuperarii medicale sunt de a restabilii functiile articulare si forta musculara. Terapia de reabilitare a pacientului include sedinte de hidrokinetoterapie, infiltratii, electroterapie, kinetoterapie sau ortezare pentru pozitionarea articulara. La arsurile de pe zonele articulare gimnastica medicala este esentiala in prevenirea bridelor cicatriciale.

Kinetoterapia in reabilitarea pulmonara

Pentru afectiunile pulmonare sau bolile respiratorii cronice, programul de recuperare a bolnavului va fi stabilit de catre medici specialisti de recuperare medicala, medici pneumologi, nutritionisti si kinetoterapeuti. Exercitiile respiratorii din kinetoterapie au ca scop imbunatatirea respiratiei. Kinetoterapia in afectiunile pulmonare are ca scop marirea capacitatii pulmonare a bolnavului. Pacientii vor invata sa readuca frecventa respiratorie la 14 – 18 respiratii pe minut. Exercitiile vor fi atat de corectare – restabilirea posturii normale toracice si abdominale, a coloanei vertebrale si pozitia umerilor, cat si de forta – se adreseaza grupelor mari de muschi. Un program de reabilitare pulmonara dureaza patru saptamani, iar cei mai multi pacienti decid sa continue exercitiile si acasa.

Cu ajutorul tehnicilor inovative folosite in centrele de recuperare medicala, viata pacientilor va fi imbunatatita considerabil. Planul de tratament pentru pacientii cu afectiuni care au nevoie de recuperare medicala este individual. Nu exista un program de recuperare medicala care sa poata fi considerat standard pentru toti pacientii.

Programeaza-te
Vino la noi