Bolile sau afectiunile urologice includ infectii ale tractului urinar, tumori vezicale, hiperplazie de prostata, boli cronice ale rinichilor si chiar cancer de prostata. O parte dintre aceste afectiuni sunt ireversibile. Pacientul poate trai cu ele atat timp cat primeste tratamentul adecvat, altele se pot vindeca dupa o diagnosticare corecta. Despre afectiuni urologice frecvente, in articolul de mai jos.
Litiaza urinara sau pietre la rinichi, printre afectiuni urologice
Litiaza urinara este una dintre acele afectiuni urologice care au suferit schimbari revolutionare in ceea ce priveste tratamentul. In prezent, tratamentul calculilor urinari se face prin proceduri minim invazive, cu rate de aparitie a complicatiilor extrem de mici.
Litiaza apare atunci cand in tractul urinar se formeaza bucati solide de material (asa-numitele pietre renale). Daca una din pietre depaseste 0,5 mm poate bloca ureterul, provocand dureri severe in partea inferioara a spatelui sau a abdomenului.
Majoritatea pietrelor se formeaza din cauza factorilor genetici sau a celor de mediu. Factorii de risc includ:
- Nivel ridicat de calciu in urina
- Obezitatea
- Anumite alimente
- Diferite medicamente, cum ar fi suplimentele de calciu
- Hipertiroidismul
- Lipsa hidratarii corescpunzatoare
Diagnostic si tratament
Diagnosticul se pune in baza simptomelor si a testelor de imagistica. Testele de sange sunt, de asemenea, de ajutor in stabilirea diagnosticului.

Dimensiunea calculilor influenteaza rata de autovindecare. De exemplu, 98% dintre pietrelele a caror dimensiune este mai mica de 0,5 mm, sunt eliminate spontan la urinare. Pentru pietrele renale mai mari se indica proceduri chirurgicale.
Tumori vezicale maligne
Tumorile vezicale maligne sau cancerul de vezica urinara sunt una dintre cele mai comune forme de cancer. Se formeaza adesea in celulele care captusesc interiorul vezicii urinare. Desi apare frecvent la vezica, acest tip de tumora se poate forma si in alte parti ale sistemului de drenaj al tractului urinar. Aproximativ 7 din 10 pacienti sunt diagnosticati in faze incipiente ale bolii, atunci cand tratamentul afectiunii are o eficienta sporita.
Simptome
Semnele si simptomele pot include:
- Sange in urina (hematurie)
- Urinare dureroasa
- Dureri pelvine
Alti pacienti care sufera de tumori vezicale au mai resimtit si dureri de spate si urinari frecvente.
Este esential atunci cand sesizati oricare dintre simptomele de mai sus sa mergeti la medicul specialist. Un diagnostic timpuriu inseamna sanse mai mari de vindecare.
Cauze si factori de risc
Cancerul vezicii urinare apare atunci cand celulele vezicii incep sa creasca anormal. Celulele anormale incep sa dezvolte mutatii si astfel se formeaza tumorile.
Factori de risc
- Fumatul si consumul oricarui tip de tutun
- Expunerea la substante chimice
- Expunerea la radiatii
- Iritarea cronica a mucoasei vezicii
- Infectiile parazitare
Alti factori de risc:
- Inaintarea in varsta. Poate aparea la orice varsta, dar riscul de aparitie la persoanele sub 40 de ani este mult mai mic.
- Sexul masculin. Barbatii au risc mai mare de a dezvolta tumori vezicale decat femeile.
- Istoricul personal sau familial. Daca ati mai fost diagnosticat cu aceasta afectiune exista sanse sa reapara.
Optiuni de tratament
Tratamentul cancerului de vezica urinara depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul cancerului si stadiul bolii. Acesti factori sunt luati in considerare impreuna cu starea generala de sanatate si preferintele de tratament ale pacientului.
Tratamentul include:
- Operatiile chirurgicale. Pentru a indeparta tesutul canceros.
- Chimioterapia intravezicala. Pentru a trata tumorile limitate la nivelul vezicii, dar care prezinta risc de recidiva sau progresie la un stadiu superior.
- Reconstructia vezicii. Pentru a crea o noua forma de eliminare a urinei din vezica, dupa indepartarea chirurgicala a acesteia.
- Radioterapia. Pentru a indeparta celulele canceroase. Se foloseste adesea ca tratament primar in cazurile in care operatia nu este o optiune.
- Imunoterapia. Se foloseste pentru a declansa sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva celulelor canceroase indiferent daca sunt localizate la nivelul vezicii sau in alta parte a corpului.
Hiperplazia beninga de prostata printre afectiuni urologice
Numita si adenom de prostata este o crestere necanceroasa a dimensiunii glandei prostatei. Severitatea simptomelor variaza si tind sa se agraveze in timp. Semnele si simptomele comune includ:
- Urinarea frecventa
- Flux slab la urinare
- Incapacitatea de a urina
- Pierderea controlului vezicii urinare
Hiperplazia benigna de prostata este o conditie medicala comuna in randul barbatilor care inainteaza in varsta.
Marimea prostatei nu determina neaparat gravitatea simptomelor. Exista barbati care au o prostata marita insa prezinta doar simptome minore.
Cauze posibile
- Infectii ale tractului urinar
- Inflamarea prostatei (prostatita)
- Ingustarea uretrei
- Interventii chirurgicale anterioare la nivelul vezicii urinare
- Calculi renali
- Cancer de prostata sau al vezicii urinare
Varsta si stilul de viata sunt factori importanti de risc ce determina aparitia acestei afectiuni. Aproximativ o treime dintre barbati prezinta simptome moderate pana la severe pana la 60 de ani, iar aproximativ 50% o fac pana la varsta de 80 de ani.
Complicatii ale hiperplaziei benigne de prostata
- Incapacitatea brusca de a urina. Uneori este necesara o interventie chirurgicala pentru ameliorarea retentiei urinare.
- Infectii ale tractului urinar. Atunci cand vezica nu este golita complet creste riscul dezvoltarii unor infectii. Se poate ajunge pana la indepartarea chirurgicale a unei parti din prostata.
- Deteriorarea vezicii. Peretele muscular al unei vezici care nu este golita complet se slabeste in timp, iar acest lucru face dificila golirea vezicii in timp.
- Afectarea rinichilor. Retentia urinara poate pune presiune pe vezica si poate deteriora direct rinichii si permite infectiilor vezicii urinare sa ajunga in rinichi.
Majoritatea barbatilor diagnosticati cu hiperplazie benigna de prostata nu prezinta complicatii, insa important de mentionat este faptul ca retintia urinara acuta si leziunile renale pot fi amenintari serioase pentru sanatate.
Cancer de prostata
Cel mai comun tip de cancer in randul barbatilor. De obicei creste lent si se limiteaza initial la glanda prostatei, unde produce leziuni severe.
Diagnosticat in stadiu incipient – atunci cand este inca limitat la glanda prostatica – are sanse mari ca tratamentul sa fie de succes.
Semne si simptome
Cancerul de prostata nu are semne sau simptome in stadiile timpurii. In momentul in care boala se agraveaza simptomele apar sub forma:
- Probleme la urinare
- Scaderea fortei in fluxul de urina
- Sange in lichidul seminal
- Disconfort in zona pelvina
- Disfunctie erectila
Factori de risc si cauze de aparitie
Printre factorii de risc se numara si istoricul familial. Daca in familie exista un istoric de cancer sau de gene cu risc crescut de cancer, riscul de cancer de prostata este ridicat.
Cauzele aparitiei sunt inca neclare, specialistii spun ca de vina ar fi celulele care se dezvolta anormal.Mutatiile ADN-ului acestor celule fac ca acestea sa creasca si sa se divizeze mai rapid decat o fac celulele normale. Celulele anormale pot forma o tumora care poate creste pana la invadarea tesutului din apropiere, sau se pot rupe si se pot raspandi (metastaze) in alte parti ale corpului.
Prevenirea cancerului de prostata
Alegeti o dieta sanatoasa. Evitati alimentele bogate in grasimi. Fructele si legumele contin nutrienti si vitaminte care contribuie la o sanatatea ta.

Prevenirea cancerului prin alimentatie nu a fost inca dovedita. Insa o dieta sanatoasa contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.
Exercitii fizice. Miscarea te ajuta sa iti imbunatatesti starea generala de sanatate si sa iti mentii greutatea. Exista dovezi care care arata ca barbatii care nu fac deloc miscare au un nivel ridicat al PSA, in timp ce barbatii care fac sport prezinta un risc mai mic de cancer de prostata.
Fumatul si greutatea corporala. Renuntarea la fumat si o greutate optima ajuta la prevenirea cancerului de prostata.

Cancerul de prostata este printre acele afectiuni urologice care pot fi tratate cu succes daca sunt diagnosticate la timp.
Boala cronica de rinichi printre afectiuni urologice
Termenul de boala cronica de rinichi inseamna leziuni permanente ale rinichilor care se pot agrava in timp. Este o afectiune comuna si este adesea asociata cu imbatranirea.
Boala cronica de rinichi poate fi cauzata de:
- Hipertensiune arteriala
- Diabet
- Colesterol ridicat
- Infectii renale
- Glomerulonefrita – iflamatie a rinichilor
- Chisturi multiple la rinichi
- Blocaje in fluxul de urina – cum ar fi pietrele la rinichi sau prostata marita
De obicei, nu exista simptome in fazele incipiente ale bolii. Este diagnosticata atunci cand sunt efectuate teste de sange sau de urina, din alt motiv, iar rezultatele indica o afectiune a rinichilor.
Semne si simptome
- Atunci cand apar, simptomele includ:
- Tensiune arteriala crescuta
- Probleme respiratorii
- Sange in urina
Boala cronica de rinichi poate fi diagnosticata folosind teste de sange sau de urina. Aceste teste masoara nivelul anumitor substante din sange sau urina si care sunt indicatori ai faptului ca rinichii nu functioneaza normal.
Tratamentul bolii cronice de rinichi
Afectiunea nu poate fi vindecata, insa tratamentul amelioreaza simptomatologia si previne agravarea bolii.
Recomandari principale:
- Schimbarea stilului de viata pentru a mentine starea generala de sanatate
- Medicamente pentru a controla probleme asociate, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat
- Dializa – pentru a reproduce anumite functii ale riichilor
- Controale periodice pentru monitorizarea starii de sanatate

Daca ati fost diagnosticat cu boala cronica a rinichilor, fie ca este vorba si despre o forma usoara, aveti un risc crescut de a dezvolta si alte afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare.