Analizele de sange sunt folosite de catre medic pentru a evalua starea de sanatate a pacientilor sai, pentru a diagnostica ori pentru a urmari evolutia unor boli.

Atunci cand rolul acestora nu este acela de a depista o boala sau de a monitoriza evolutia unei afectiunii, este indicat ca anual sa ne facem analize de sange. Ele sunt recomandate dupa un examen clinic general, facut de catre medicul de familie.

Rezultatele acestor analize de sange vor arata daca ficatul, rinchii, glanda tiroida si inima functioneaza bine. Ele mai au rolul si de a depista boli precum anemia, diabetul sau infectiile, dar si predispozitia la boli precum cele cardiovasculare.

Hemograma este analiza de sange care ofera informatii atat despre numarul tuturor tipurilor de celule sanguine, cat si despre marimea, forma si alte caracteristici fizice ale acestora. Hemograma este una din analizele recomandate in mod uzual pentru evaluarea generala a starii de sanatate. Analiza ajuta la stabilirea statusului hematologic si diagnosticul diverselor afectiuni hematologice si nehematologice

Viteza de sedimentare a hematiilor sau VSH este analiza de sange care se refera la viteza de sedimentare a celulelor care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Cu cat hematiile sedimenteaza mai repede, cu atat VSH-ul este mai mare, iar acest lucru un indicator al unei afectiuni acute. 

Glicemia sau glucoza serica este analiza care depisteaza diabetul zaharat sau hipoglicemia. Testul este recomandat nu numai pentru evaluarea starii de sanatate, ci si in cazul bolnavilor de diabet, pentru monitorizarea bolii. In cazul unui om sanatos, valoarea glicemiei nu depaseste 100 mg/dL. Intre 100 si 125 mg/dL exista suspiciunea de prediabet, care anunta instalarea diabetului de tip 2. 

Colesterolul evalueaza statusul lipidic si tulburarile metabolice, riscul de ateroscleroza, stenoza coronariana si infarct miocardic. Valorile normale variaza in functie de sex, varsta, dieta si regiune geografica. In cazul adultilor un nivel optim de colesterol este de  mai mic de 200 mg/dl, un borderline crescut are valori cuprinse intre 200-240 mg/dl, iar valorile crescute ale colesterolului sunt de peste 240 mg/dl. La copiii de peste 12 ani valorile colesterolului sunt urmatoarele: optim – 170 mg/dl, borderline crescut – 170 mg/dl si crescut ≥200 mg/dl.

Transaminaze sunt enzime care isi au originea indeosebi in ficat, dar si in alte tesuturi. Acestea sunt TGO si TGP. O valoare normala a transaminazelor este sub 40 UI/l, insa o valoare crescuta trebuie interpretata de catre medic in functie de regimul de viata al pacientului. TGO este o enzima ce face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic. Aceasta enzima se gaseste in principal la nivelul ficatului si este intalnita in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice. TGP este o enzima care se gaseste in principal in ficat, la nivelul celulei hepatice aflandu-se in special in citosol, si in ordine descrescatoare a concentratiei in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas. TGP este un marker de citoliza hepatica, determinarea concentratiei sale permite diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice. In monitorizarea afectiunilor hepatice concentratia serica a TGP este evaluata impreuna cu concentratia TGO. TGP este mai specifica pentru diagnosticul afectiunilor hepatice decat TGO.leu

Analize de sange – sfaturi inainte de prelevare

Sunt anumiti factori care influenteaza rezultatele testelor. Astfel, inainte de a face aceste analize de sange este indicat sa respectati o serie de sfaturi: 

  • Nu mancati nimic cu 12 ore inainte de recoltare. Guma de mestecat este si ea interzisa. 
  • Hidratarea este permisa chiar si in dimineata recoltarii. Apa fluidifica sangele, hidrateaza organismul si face venele mai vizibile. Apa trebuie evitata numai la recomandarea medicului. Ceaiul, cafeaua si sucurile carbogazoase sunt interzise cu 12 ore inainte de recoltare.  
  • Evitati sa beti alcool cu cel putin 24 de ore inainte de recoltare. Cantitati mici de alcool pot ramane pana la cateva zile in sange. 
  • Nu fumati cu 12 ore inainte de recoltare.
 

Programari