Testele de sange au o gama larga de utilizari si sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de teste medicale. Cele mai multe dintre ele dureaza cateva minute si se pot face intr-un laborator de analize medicale.

Baza medicinei moderne: testele de laborator

Majoritatea adultilor au trecut prin astfel de experienta. Fie ca vorbim despre un control anual de rutina sau de o internare in spital unde este aproape imposibil sa fii internat fara sa ti se fi facut teste de sange.

Testele de sange sunt esentiale atunci cand vine vorba de investigarea unor simptome comune in randul adultilor sau al varstnicilor.

Va simtiti ametiti si lipsiti de energie? Poate este momentul sa verificam, printre altele, anemia sau glanda tiroida.

Confuz si delirant? Testele de sange ne ajuta sa verificam electrolitii unei persoane mai in varsta (starile pot fi un efect advers al unor medicamente, dar pot avea si alte cauze). Tot testele de sange pot oferi informatii despre posibile infectii, functiile renale si multe altele.

Ca parte a ingrijirilor medicale, testele de sange sunt probabil suprautilizate. Dar, de cele mai multe ori, sunt o parte importanta in evaluarea starii de sanatate a unei persoane.

Important: Cereti de fiecare data o copie a rezultatelor testelor de sange si pastrati copia in dosarul medical personal! Astfel, daca aveti intrebari despre starea dumneavoastra de sanatate sau daca doriti sa cereti o a doua opinie veti putea avea acces rapid la informatii despre starea dumneavoastra.

Continuam acest material cu patru „panouri” care sunt solicitate in mod obisnuit si apoi cu alte sase teste de sange deosebit de utile.

dosar analize medicale
sursa: pixabay.com

Cele mai comune patru panouri in testele de laborator

1. Hemoleucograma completa. Este un set de teste legate de celulele sangelui. Include urmatoarele teste:

 • Numarul globulelor albe (leucocite) – WBC
 • Numarul globulelor rosii (eritrocite) – RBC
 • Cantitatea de hemoblobina – HGB
 • Procentul de globule rosii din sange (hematrocit) – HCT
 • Dimensiunea medie a globulelor rosii – MCV
 • Numarul trombocitelor – PLT

Hemoleucograma poate fi solicitata si facuta diferential. Asta inseamna ca celulele albe vor fi clasificate in functie de fiecare subtip.

analize sange

Pentru ce este indicata hemoleucograma

Anemie. Poate fi diagnosticata daca numarul globulelor rosii, hemoblobina si hematrocitele este mai mic decat in mod obisnuit.
Daca numarul mai multor tipuri de celule este scazut (de exemplu,globulele rosii, albe si trombocitele) poate fi vorba despre o problema a maduvei osoase.

Numarul globulelor albe creste de obicei atunci cand organismul unei persoane se lupta cu o infectie. Si unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot provoca cresterea numarului globulelor albe.

Ocazional, numarul de trombocite ale unei persoane in varsta poate fi mai mic sau mai mare decat normal. Din acest motiv este nevoie de investigatii suplimentare.

Panou Metabolic de baza: panou electrolitic de baza

Desi este posibil sa aveti nevoie de masurarea unui singur electrolit este mult mai frecvent ca electrolitii sa fie indicati ca parte a unui panou de sapte si include:

 • BUN (azot de uree din sange)
 • Creatinina
 • Glicemie (glucoza)
 • Potasiu
 • Sodiu seric
 • Clorura
 • CO2 (dioxid de carbon sau bicarbonat)
istoric medical personal
sursa: pixabay.com

Panoul metabolic de baza este folosit pentru:

Reactiile adverse ale medicamentelor pot determina o scadere sau o crestere a electrolitilor (sodiu si potasiu). Acesti electroliti sunt adesea monitorizati atunci cand o persoana ia anumite medicamnte, cum ar fi cele pentru tensiunea arteriala sau diuretice.

Nivelurile de carbon reflecta aciditatea sangelui. Acestea pot fi afectate de functia renala sau pulmonara.

Nivelurile de creatinina si BUN sunt folosite pentru a monitoriza functia renala. Valorile ambelor teste pot creste functia renala este afectata temporar.

Nivelul de glucoza reprezinta cantitatea de zahar din sange. Daca acesta este mai mare decat nivelul normal, acest lucru se intampla fie din cauza diabetului nediagnosticat, fie din cauza diabetului controlat necorespunzator. Un nivel scazut este cauzat de medicatia pentru diabet si poate indica necesitatea de a reduce doza.

profil metabolic

Panou metabolic complet

Acest panou include panoul metabolic de baza plus inca 7 elemente suplimentare. Pe langa paoul de baza, la panoul metabolic complet se mai adauga:

 • Calciu
 • Proteina totala
 • Albumina
 • Bilirubina
 • ALP (fosfataza alcalina)
 • AST (aspartat amino transferaza)
 • ALT (alanina aminotransferaza)

Nivelurile de calciu sunt de obicei reglate de rinichi si anumiti hormoni. Insa, masurarea calciului din sange nu este o modalitate potrivita pentru a evalua aportul de calciu sau depozitele de calciu din oase si corp. Un nivel scazut al calciului din sange poate provoca difunctii cognitive.

Albumina este una din proteinele cheile regasite in fluxul sanguin. Este sintetizata de ficat. Malnutritia poate provoca un nivel scazut de albumina.

AST si ALT sunt enzime continute de celulele ficatului. O crestere a acestor enzime indica o afectiune a ficatului. Poate fi cauzata de anuminte medicamente sau alte probleme de sanatate.

Bilirubina este produsa de ficat si dreneaza canalele biliare si intestinele subtiri. O crestere a bilirubinei poate fi cauzata de calculii renali sau alte probleme care blocheaza canalele renale.

Fosfataza alcalina (ALP) se gaseste in tot corpul, dar mai ales in canalele biliare si in sistemul osos. Nivelurile ridicate sunt cauzate de un blocaj renal sau se afectiuni ale metabolismului osos.

teste de sange
sursa: pixabay.com

Panoul lipidic (Colesterolul)

Aceste teste masoara diferitele tipuri de colesterol si grasimi din fluxul de sanguin. Panoul include:

 • Colesterolul total
 • Trigliceridele
 • Lipotroteine cu densitate scazuta (LDL)
 • Lipoproteina cu densitate mare (HDL)

Inainte de a verifica panoul lipidic, persoanele pot primi indicatia pentru o dieta edecvata. Acest lucru de intampla din cauza faptului ca trigliceridele pot creste dupa masa si testul poate arata un rezultat fals scazut.

Panoul lipidic este indicat pentru:

Aceste teste sunt folosite pentru a evalua riscul afectiunilor cardiovasculare la adultii in varsta. Un nivel al colesterolului, mai mare decat cel de referinta poate fi stabilizat cu medicamente (statina) sau cu ajutorul alimentatiei.

cele mai frecvente analize de laborator
sursa: pixabay.com

Top 6 cele mai folosite teste de sange

1. Teste pentru evaluarea functiei tiroidiene. Sunt folosite pentru a detecta anumite afectiuni ale glandei tiroide si includ:

 • THS – hormonul de stimulare are tiroidei
 • FT4 – tiroxina libera

Problemele glandei tiroide sunt frecvente la adulti (in special la femei) si sunt asociate cu simptome precum oboseala sau dificultati cognitive.
Daca glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni, nivelul TSH-ului este crescut.
FT4 se indica pentru a verifica un dezechilibru hormonal atunci cand nivelul TSH nu este in valorile de referinta.


2. Masurarea nivelului de vitamina B12
Daca o persoana are un nivel scazut de vitamina B12 in organisc, se vor efectua teste suplimentare pentru a identifica de unde provine aceasta carenta.
Deficitul de vitamina B12 este frecvent intalnit la persoanele care se confrunta cu simptome precum oboseala, probleme de memorie sau probleme locomotorii.
Nivelurile de acid metilmalonic sunt strans legate de nivelurile de vitamine B12 si pot ajuta la confirmarea unui deficit al acestei vitamine.


3. Hemoglobina glicata ( Hb A1c)
Hemoglobina glicata de hormeaza in organism atunci cand zaharul din sange se ataseaza de hemoglobina in globulele rosii. Cu cat procentul de zahar din sange este mai mare, cu atat nivelul de hemoglobina glicata va fi mai ridicat. Un procent de 6,5 % este sugestiv pentru unn diagnostic de diabet.
• Acest test este folosit pentru monitorizarea glicemiei la persoanele cu diabet.
• De asemenea, Hb A1c este utilizat atunci cand exista suspiciunea de diabet sau pre-diabet.

4. Timp de protombina (PT) si Raportul normalizat international sau INR
INR-ul este un test de laborator care se calculeaa in functie de PT. La persoanele care folosesc warfarina (substanta cu efect anticoagulant) obiectivul este ca INR-ul sa fie intre 2.0 si 3.0.
Timpul de protombina se verifica atunci cand exista sangerari inexplicabile, infectii severe sau pentru a verifica capacitatea ficatului de a sintetiza factorii de coagulare.

5. Peptidul natriuretic de tip B (BNP)
Testul este folosit pentru a verifica diferite functii ale inimii. Nivelurile de BNP cresc atunci cand inima nu mai pompeaza efecient.
Verificarea nivelurilor de BNP este utilizata atunci cand exista o insuficienta cardiaca sau in cazul agravarii unei insuficiente preexistente.
De asemenea, testul BNP este folosit si in cazul persoanelor cu dificultati de respiratie. Un nivel scazut al acestui test inseamnca ca respiratia este ingreunata din cauza insuficientei cardiace.

6. Feritina
Feritina este o proteina ce are ca rol stocarea fierului din organism. Nivelul seric al feritinei este strans legat de depozitele de fier.
Masurarea nivelului de feritina este adesea folosit ca parte in evaluarea unei anemii. Un nivel scazul al feritinei este un indicator a unei deficiente de fier, cauza comuna a anemiei.
Valorile de feritina sunt influentate si de inflamatii.
Daca nivelul de feritina este la limita, se pot cere si alte teste aditionale pentru a evalua depozitele de fier din organism.

Pe langa testele prezentate mai sus, exista mai multe teste care fac parte din evaluarea starii de sanatate a unui pacient, insa acestea sunt cele mai solicitate.
Sfaturi pentru interpretarea si intelegerea rezultatelor

Asigurati-va ca intelegeti motivul pentru care un test a fost solicitat. A fost indicat pentru a monitoriza un tratament, ajuta la evaluarea unui simptom sau monitorizeaza o afectiune cronica?

Cereti medicului sa interpreteze rezultatele si sa va explice ce inseamna daca anumite valori sunt subliniate de catre laborator.

Daca exista analize de sange anterioare, rugati medicul sa compare rezultatele.

Nu uitati sa faceti o copie a rezultatelor si sa le pastrati in dosarul personal pentru a avea un acces rapid la toate informatiile privind starea dumneavoastra de sanatate.