Alzheimer este o boala degenerativa progresiva a creierului, ea determina moartea celulelor nervoase. Astfel, semnalele transmise de catre creier in restul corpului, sunt ingreunate. Este pe locul 1 in topul bolilor neurodegenerative.

Care sunt semnele bolii Alzheimer?

Persoanele afectate de Alzheimer incep sa aiba pierderi de memorie, dificultati de vorbire si gandire, de orientare si comportament. Indeplinirea sarcinilor zilnice va fi greu de realizat, de multe ori bolnavii nu se mai pot ingriji sau hrani singuri.

Pe cine afecteaza Alzheimer?

Alzheimer nu este o afectiune care apare exclusiv la varstnici. Chiar daca riscul aparitiei este mult mai mare dupa 65 de ani, aceasta afectiune poate aparea si la 30 de ani. Alzheimer este asociata cu mutatiile genelor APP, PSEN1 si PSEN 2.

recuperare alzheimer

Cum se pune diagnosticul de Alzheimer?

Evaluarea istoricului medical al pacientului este esentiala in diagnosticare. Evaluarea cognitiva si evaluarea starii nutritionale fac parte din investigatiile necesare. In urma acestor evaluari se stabilesc restul investigatiilor de laborator si imagistice pentru a identifica gradul de boala si al bolilor asociate. 

Tratament in cazul Alzheimer, da sau nu?

Alzheimer nu se trateaza. Exista posibilitatea de a ameliora simptomele sau de a incetini evolutia bolii, dar nu poate fi tratata definitiv. Bolnavii cu Alzheimer pot beneficia de tratament prin Programul National de Stat.