Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC): diagnostic si tratament

tratament BPOC

BPOC sau bronhopneumopatia obstructiva cronica, asa cum este cunoscuta, este o afectiune a cailor respiratorii. Se manifesta prin dificultati ale respiratiei pe termen lung si un flux de aer slab. Mai exact, BPOC este compusa din doua afectiuni conexe: bronsita cronica si emfizem. La nivel global, principalul factor declansator este fumatul.

Cauze care favorizeaza BPOC

Pe langa fumat, riscul de a dezvolta BPOC este legat si de urmatorii factori:
1. Cresterea si dezvoltarea plamanilor. O greutate mica la nastere, infectii respiratorii repetate sunt factori care au potentialul de a creste riscul pentru BPOC.
2. Factori genetici. Cum ar fi deficitul ereditar sever al antitripsina alfa -1.
3. Poluarea de interior si cea de exterior contribuie, de asemenea, la declansarea bronhopneumopatiei obstructive cronice.

factor declansator BPOC

Totusi, principalul factor de risc ramane fumatul. Rata de mortalitate din cauza de BPOC este mult mai ridicata in randul fumatorilor decat in cel al nefumatorilor.

In Europa, Romania ocupa locul al treilea la mortalitatea cauzata de acesta afectiune, iar cercetarile arata ca tara noastra este in topul tarilor cu cei mai multi tineri diagnosticati cu BPOC.

Simptome si diagnostic BPOC

La debutul bolii, pacientii nu prezinta simptome sau au doar simptomatologie usoara. Simptomele se agraveaza pe masura ce boala avanseaza. Acestea includ:

  • tuse continua care produce sputa, confundata adesea cu tusea fumatorului
  • dificultati de respiratie, resimtite mai ales in activitatile fizice
  • suierat in timpul respiratiei
  • presiune in piept
diagnosticare BPOC

Spirometria este testul de diagnostic pentru bronhopneumopatia obstructiva cronica. In urma examinarii fizice a pacientului, in care medicul asculta respiratia suieratoare si va pune intrebari despre istoricul familial, acesta va solicita efectuarea testelor de diagnostic.

Pe langa spirometrie se mai pot face si teste ale functiei pulmonare. Testele masoara capacitatea de aer inspirat si expirat, rapiditatea cu care aerul este respirat, dar si cat de bine este livrat oxigenul din plamani in sange.


In timpul spirometriei vi se va solicita sa inspirati adanc. Testul este neinvaziv, iar in timpul lui sunt urmariti doi paremtri importanti:

  • VEMS (volumul expirator maxim pe secunda) – volumul de aer care iese din plamani in prima secunda de expiratie fortata care urmeaza unei inspiratii profunde.
  • CV (capacitatea vitala) – volumul total de aer expirat dupa o inspiratie profunda.

Cum tratam bronhopneumopatia obstructiva cronica

BPOC nu poate fi vindecata, insa simptomatologia poate fi ameliorata cu ajutorul tratamentului. Tratamentul este unul diversificat si poate cuprinde antibiotice, mucolitice, bronhodilatatoare, glucocorticoizi si terapie cu oxigen.

Fumatorii diagnosticati sunt incurajati sa renunte la fumat, iar pentru a evita sevrajul tratamentul va inlocui nicotina si va fi administrat sub forma de tablete, guma sau plasture transdermic.

factor declansator BPOC

Bronhodilatatoarele relaxeaza muschii cailor aeriene si imbunatatesc evacuarea aerului din plamani. Tratamentul cu glucocorticoizi imbunatateste functia pulmonara si reduce exacerbarile. Insa, este un tratament care poate fi administrat doar pe termen scurt.

Oxigenoterapia este cel mai eficient tratament pentru BPOC, imbunatateste considerabil calitatea vietii pacientului. Pe termen lung imbunatateste, de asemenea, somnul si perfomantele cognitive si toleranta la efort. Pentru a folosi oxigen pe termen lung, medicul specialist este cel care stabileste concentratia necesara, dupa ce va evalua saturatia arteriala.

In Romania sunt diagnosticati peste 1 milion de pacienti, insa doar 25% dintre acestia urmeaza un tratament adecvat.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Cele mai noi articole

Programari
Vino la noi