Urechile, nasul si gatul sunt organe strans legate intre ele. Atunci cand unul dintre ele este afectat, sansele sa se transmita si la celelalte sunt foarte mari. Cele mai frecvente afectiuni ORL sunt rinita, sinuzita, otita, laringita si dopul de ceara. Unele afectiuni pot fi prevenite cu o simpla vizita intr-un cabinet ORL.

Nasul infundat, ce afectiuni ascunde si cum le tratezi

Rinita este o afectiune inflamatorie a mucoasei nazale. Rinita poate fi de trei tipuri:

  • infectioasa (cuprinde forma acuta si cronica)
  • non-alergica
  • alergica

Simptomele care insotesc rinitele se manifesta prin nas infundat, rinoree, prurit nazal sau stranut. Rinita nu este o afectiune grava si poate fi tratata usor. Unii pacienti care sufera de rinita ajung intr-un cabinet ORL cu complicatii. Tratamentul prescris este pe baza de solutie salina, iar atunci cand nu este suficient, se pot folosi antibiotice si medicamente antiinflamatorii.

Sinuzita inseamna inflamarea unor cavitati din oasele craniului, cunoscute sub numele de sinusuri. Sinuzita este de doua tipuri: acuta (dureaza intre doua si trei saptamani) si cronica. Forma cronica a acestei afectiuni este greu de tratat, uneori pacientii ramanand cu sinuzita in mod permanent.
Cauzele care determina aparitia sinuzitei sunt infectiile virale, bacteriene si fungice. Ambele forme de sinuzita prezinta acelasi simptome. Cele mai intalnite sunt: nas infundat, secretii nazale persistente (de culoare galbena sau verde), ochi inflamati si presiune insotita de durere la nivelul fetei.

Boli ale gatului, cum le recunosti

„Rosu in gat” – amigdalita – este cea mai cunoscuta afectiune a gatului. Este o boala contagioasa care se manifesta prin inflamarea amigdalelor. Amigdalita este intalnita foarte des in randul copiilor. Este de doua feluri: virala (cea mai frecventa forma) si bacteriana. Din cauza simptomelor este deseori confundata cu gripa sau raceala. Gat inflamat, dureri in gat, febra, dureri de urechi, dureri de cap, dificultati la inghitire sau respiratie mirositoare sunt simptomele care te-ar putea trimite intr-un cabinet ORL.
Infectia este transmisa prin contactul cu particulele de saliva care sunt expulzate prin tuse sau stranut de catre un pacient afectat.

Laringita este o inflamatie a laringelui care apare fie din cauza suprasolicitarii coardelor vocale, fie din cauza unor infectii. Pe langa infectiile tractului respirator superior si folosirea excesiva a coardelor vocale, o alta cauza a aparitiei este boala de reflux gastro-esofagian. Raguseala este principalul simptom in cazul laringitei. Durerile de gat apar inainte sa se modifice vocea. De preferat ar fi sa mergi intr-un cabinet ORL inainte sa iti pierzi vocea. Laringita poate duce, uneori, la incapacitatea de a vorbi.

dr. Teodor Hodonoaga

DR. TEODOR HODONOAGA

Medic Specialist Otorinolaringologie

dr. Alexandru Panfiloiu, Medic Specialist Otorinolaringologie

DR. ALEX PANFILOIU

Medic Specialist Otorinolaringologie

De la o durere de urechi la vizita intr-un cabinet ORL

Otita este o infectie la nivelul urechii cauzata de bacterii sau virusi. Otita este dureroasa, iar daca nu este tratata la timp, poate avea consecinte pe termen lung. Aceasta boala apare frecvent in copilarie, insa si adultii pot suferi. In functie de zona afectata, otita poate fi: interna, medie sau externa.

Simptomele specifice otitei in cazul adultilor sunt: durere la nivelul urechii, senzatie de ureche infundata. Cateodata, pot sa apara si secretii purulente la nivelul urechii. La copii, lipsa apetitului, atingerea urechii in mod constant si febra sunt simptomele intalnite.

Dopul de ceara. Ceara este produsa de glandele de la nivelul conductului auditiv extern. Ceara (cerumenul) are rolul de a proteja urechea externa si timpanul. Atunci cand este produsa in exces se formeaza dopul de ceara. Acesta poate impiedica transmiterea sunetului catre urechea medie. Dopul de cerumen se formeaza in urma folosirii betisoarelor de urechi care imping ceara catre timpan. Aceasta afectiune poate fi asimptomatica, dopul de cerumen fiind descoperit la o simpla vizita in cabinetul ORL. Insa, daca exista senzatia unui corp strain auricular, zgomote diferite in ureche, prurit auricular, vertij sau durere, ar fi de preferat sa consultati un medic specialist.

Printre afectiunile frecvente din sfera ORL mai pot fi incluse: faringita, polipii, deviatia de sept sau tinitusul (tiuitul de urechi).

Program de lucru ORL
Marti, Joi, Vineri
9.00 – 14.00