Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii in Romania. 57% din totalul deceselor la nivel national se intampla din aceasta cauza, de 3 ori mai mult decat decesele provocate de cancer. Printre afectiunile cardiologice frecvente regasim cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala (HTA), insuficienta cardiaca si infarctul miocardic. Bolile de inima au o incidenta mai mare in randul barbatilor. Istoricul familial de boli cardiovasculare este un factor de risc.

Afectiuni cardiologice frecvente, factori de risc

Cardiopatia ischemica este o tulburare miocardica ce apare atunci cand arterele coronare sunt ingustate sau blocate. Cele doua artere, stanga si dreapta, au rol de a iriga miocardul (muschiul inimii care asigura circulatia sanguina). Principala cauza a cardiopatiei ischemice este ateroscleroza. Aceasta se traduce prin depunerea de colesterol pe peretele interior al arterelor coronare. Aceste depuneri, impreuna cu alte celule din sange si din peretele arterei, vor forma placa de aterom. In timp, arterele se vor bloca, iar circulatia sangelui catre miocard va fi impiedicata. Cel mai mare factor de risc pentru cadiopatia ischemica este fumatul. Decesul din cauza bolilor cardiovasculare este de 2 pana la 4 ori mai mare la fumatori.

Hipertensiunea arteriala (HTA) inseamna cresterea valorilor tensiunii arteriale sistolice peste 140 mm Hg si a celei diastolice peste 90 mm Hg. Simptomele lipsesc in aceasta situatie, rareori aparand dureri de cap, senzatia de urechi infundate sau sangerarea nazala. Este esential ca HTA sa fie diagnosticata la timp pentru a evita complicatiile majore. Cardiopatie ischemica, insuficenta cardiaca sau renala ori accident vascular sunt cateva din complicatiile provocate de tensiunea arteriala. Consumul excesiv de alcool, diabetul, obezitatea, fumatul si stilul de viata sedentar sunt principalii factori de risc.

 

Insuficienta cardiaca si infarctul miocardic

Insuficienta cardiaca apare atunci cand cordul se afla in incapacitatea de a pompa suficient sange organismului. Cea mai frecventa cauza este cardiopatia ischemica, mai exact prin infarctul miocardic care afecteaza muschiul inimii si duce la scaderea functiei de pompare a sangelui. O alta cauza este hipertensiunea arteriala. Respiratia greoaie sau gafaitul sunt printre primele simptome ale insuficientei cardiace. Aceasta se mai manifesta prin oboseala, crestere in greutate, picioare umflate sau urinari frecvente. Insuficienta cardiaca poate fi sistolica, atunci cand nu pompeaza suficient sange sau diastolica, atunci cand nu primeste suficient sange.

Infarctul miocardic se produce atunci cand pe artere se formeaza cheaguri de sange care blocheaza fluxul si duc la moartea muschiului miocardic. Durerea severa aparuta brusc in piept este cel mai comun semn al infarctului miocardic. Durerea poate radia in maxilar si mai apoi catre umarul si bratul stang. Nu in toate cazurile aceste simptome sunt prezente. Sunt pacienti care isi pierd viata fara sa simta durerea puternica din piept. Rata mortalitatii a infarctului miocardic acut se ridica la 30%.

Diagnosticarea si tratamentul bolilor de inima

Diagnosticarea si tratarea privind cele mai frecvente afectiuni cardiologice sunt stabilite de catre medicul cardiolog, in urma unui consult de specialitate. Printre investigatiile necesare in stabilirea unui diagnostic regasim: electrocardiograma, ecocardiografie, doppler vascular sau monitorizare Holter si a tensiunii arteriale si ECG 24-48h.
Renuntatul la fumat si alcool si adoptarea unui regim de viata sanatos te ajuta sa ai grija de inima ta. Mergi la control periodic si fa-ti analizele uzuale in fiecare an!

Sursa foto: oxu.az

Programeaza-te
Vino la noi