Tehnologiile revolutionare precum tomografia computerizata CT si radiografia RX sunt metode foarte precise si rapide folosite pentru a investiga diferite parti ale corpului. Metodele de imagistica pot diagnostica afectiuni la nivelul craniului, toracelui, abdomenului, membrelor sau al pelvisului. Pe langa afectiuni frecvente descoperite cu ajutorul CT si RX, acestea pot fi folosite si in planul de tratament al bolnavilor de cancer.

Tomografia computerizata (CT)

Tomografia computerizata combina razele X cu tehnologia computerizata avansata, de inalta definitie, pentru diagnosticarea precisa a unui numar mare de afectiuni.

Permite o vedere clara a anatomiei si a leziunilor, dar si o interpretare mai buna a diagnosticului. Doza de radiatii poate fi optimizata fara a afecta calitatea imaginilor. CT-ul este folosit pentru identificarea afectiunilor si anomaliilor la nivelul: capului, gatului, toracelui, abdomenului, pelvisului, sistemului vascular si cel musculo-scheletal. Cu ajutorul investigatiei se poate face diferentierea intre o masa tumorala si o malformatie vasculara si se va preciza vascularizatia masei tumorale.

Tomografia computerizata este contraindicata femeilor insarcinate sau persoanelor care sunt alergice la substanta de contrast iodata folosita in timpul investigatiei cu substanta de contrast.

Radiologia conventionala RX

Radiografia RX este una din cele mai folosite metode de investigatie din imagistica conventionala. Este o metoda de examinare non invaziva si atraumatica pentru pacienti. Prin utilizarea razelor X, radiografia conventionala permite obtinerea unor imagini clare ale structurilor anatomice din interiorul corpului.
Gradul de iradiere al acestui tip de investigatie difera foarte mult in functie de zonele corpului pentru care este necesara si de dozele folosite. Ca si in cazul tomografiei computerizate, radiografia conventionala nu este indicata femeilor insarcinate. Exista contraindicatii ale investigatiilor radiologice si in cazul copiilor.

Afectiuni depistate prin CT

La nivelul abdomenului, pot fi diagnosticate diferite infectii, tumori, chisturi sau ganglioni limfatici mariti. De asemenea, mai pot fi identificate corpuri straine, hemoragii sau boala inflamatorie intestinala.
In ceea ce priveste inima, plamanii sau vasele principale de sange, CT-ul poate diagnostica un cancer pulmonar, embolia pulmonara sau anevrismele. Pentru pacientii cu cancer, tomografia computerizata poate evalua gradul de raspandire al cancerului in alte parti ale corpului.
Pietrele la rinichi pot fi descoperite chiar si la mici dimensiuni. Blocajul renal, tumorile sau infectiile tractului urinar vor fi depistate in timpul investigatiei. Pancreatita sau inflamatii ale pancreasului pot fi diagnosticate prin folosirea tomografiei computerizate.
CT-ul poate evalua diferite structuri ale craniului. Pot fi identificate tumori, accidente vasculare ischemice sau hemoragice. Tot cu ajutorul CT-ului poate fi identificata natura masei tumorale, daca este una benigna sau maligna. Pentru zona gatului este frecvent utilizata pentru a studia nodulii si ganglionii limfatici sau glandele marite.

Indicatii pentru radiologia conventionala RX

Radiografia RX reda o imagina clara asupra fiecarui os din corp. Este utilizata in mod obisnuit pentru diagnosticarea fracturilor sau a dislocarilor articulare.
Radiografiile osoase sunt cea mai rapida si mai usoara cale de a vizualiza si evalua fracturile osoase, leziunile si anomaliile articulare.
Zonele pentru care se poate solicita o astfel de investigatie sunt: membrele, incheietura, glezna, coapsele sau genunchii. Imaginile 2D oferite de radiografia RX mai sunt folosite la diagnosticarea afectiunilor pulmonare.

Pregatirea pentru tomografia computerizata CT si
radiografia Rx

Metodele de investigare CT si radiografia RX sunt investigatii care presupun anumite riscuri, insa in cazul radiologiei riscurile sunt mult mai mici. Medicul curant este cel care stabileste raportul risc beneficiu. In cazul primei forme de investigare pacientii pot avea nevoie de o pregatire speciala inainte ( analizele, istoric medical). Pentru cea de a doua forma pregatirea anterioara examinarii nu este necesara.

Sursa foto: medist-imaging.ro; drweil.com
Programeaza-te
Vino la noi