Consult oftalmologic: cu sau fara picaturi?

control oftalmologic picaturi
control oftalmologic picaturi

Este necesar un consult oftalmologic la copii, daca acestia nu dau semne ca au probleme cu vederea? Raspunsul este simplu: da, si nu doar o data. Hai sa vedem cum se desfasoara si ce este necesar sa stii inainte de a ajunge la medic, dar si despre ce se intampla in cabinetul de oftalmologie.

Consult oftalmologic: cu sau fara picaturi?

Multi parinti ne intreaba de ce este necesar sa le punem picaturi copiilor, mai ales ca adesea vederea lor este buna si nu exista semne de boala. Pentru a intelege motivul, trebuie sa aflam mai intai cum functioneaza ochiul. Vedem apoi ce rol au picaturile si ce informatii noi ne furnizeaza ele.

Ochiul poate fi asemanat cu un aparat de fotografiat. Pupila este diafragma. Prin marirea, respectiv micsorarea deschiderii sale, ea lasa sa patrunda mai multa sau mai putina lumina in interior. Cristalinul, lentila “activa” a ochiului, este asemenea obiectivului. Prin modificarea puterii dioptrice focalizeaza imaginea pe retina, asigurandu-i claritatea.

Acest lucru este posibil prin contractia unor muschi mici din interiorul ochiului – muschii ciliari. Actiunea lor duce la bombarea sau aplatizarea curburii cristalinului, iar procesul se numeste “acomodatie”. Copiii au o amplitudine a acomodatiei foarte mare. Este posibil ca acuitatea lor vizuala sa fie buna, in ciuda unor valori dioptrice mari.

In timpul unui consult oftalmologic, atunci cand masuram dioptriile fara picaturi, muschii ciliari sunt activi, iar aparatul va inregistra valori dioptrice nereale.

Diferentele dintre dioptria reala si cea masurata de autorefractometru (aparatul automat) sunt cu atat mai mari cu cat ochiul este mai obosit. Motive:

  • lucru prelungit in fata monitorului;
  • prea mult timp petrecut pe tableta/telefon;
  • citit in conditii de iluminare insuficienta.

Afectiuni depistate la un simplu consult

Medicul oftalmolog doreste sa examineze in detaliu structurile interne ale ochiului – cristalinul, nervul optic, macula, retina periferica si vasele de sange retiniene, prin dilatarea pupilei. Anumite patologii ale retinei sau chiar cataracta ar putea trece in caz contrar neobservate.

La copil, este foarte important sa diagnosticam si sa tratam la timp afectiunile oftalmologice, pentru a nu exista repercursiuni pe termen lung asupra vederii. Cataracta congenitala nediagnosticata precoce poate duce la scaderea permanenta a acuitatii vizuale si de multe ori la aparitia nistagmusului. Strabismul sau erorile mari de refractie (valorile dioptrice mari) pot favoriza aparitia ambliopiei, tratabila optim inaintea varstei de 7 ani.

Este recomandat ca macar primul control oftalmologic sa fie facut cu picaturi, iar examinarea fundului de ochi cu dilatare sa se faca periodic, inclusiv la pacientul adult.

Efectele picaturilor

Efectele secundare cele mai frecvente ale picaturilor sunt:

  • o usoara senzatie de usturime, care persista cateva secunde dupa instilare
  • dilatarea pupilei, cu fotofobie (disconfort la lumina)
  • vederea incetosata timp de 3-6 ore, in cazul instilarii de tropicamida, respectiv 24 de ore in cazul ciclopentolatului.

In ciuda acestor neajunsuri, picaturile ne ajuta sa masuram cu acuratete dioptriile. Putem sa prescriem corectia optica cea mai potrivita si ne permit o buna vizualizare a structurilor din interiorul ochiului. In unele situatii, fac vizibil un strabism latent, care altfel poate fi bine compensat, dar necesita corectie optica pentru a nu deveni manifest.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Cele mai noi articole

Programari
Vino la noi