Ecografia este principala metoda de screening in medicina, asa ca nu e de mirare ca „ecografie oltenita” este in topul cautarilor din zona. Este o investigatie medicala pe baza de ultrasunetele, cu ajutorul careia medicul poate „vedea” in interiorul organismului. Cu ajutorul acestei investigatii, medicul poate determina dimensiuni ale organelor interne. De asemenea, medicul poate evalua structuri interne ale organelor si observa daca la nivelul lor sunt diferite leziuni

Acest tip de analiza este una lipsita de efecte adverse. Spre deosebire de alte investigatii imagistice, ecografia nu foloseste radiatii, este non-invaziva, iar pacientul nu trebuie sedat. Astfel, ecografia poate fi repetata ori de cate ori este nevoie. Investigatia poate fi recomandata inclusiv femeilor insarcinate si copiilor.

Tipuri de ecografii – de la 2D la 4D

Tehnologia folosita este similara celei utilizate de armata pentru a detecta avioane sau nave maritime. Masuratorile pot fi de mai multe tipuri:

  • Ecografia bidimensionala 2D permite obtinere de imagini clare ale structurilor interne. Majoritatea examinarilor ecografice se fac în 2D.
  • Ecografia tridimensionala 3D foloseste acelasi tip de ultrasunete ca si ecografiile bidimensionale. Acest tip de investigatie presupune captarea mai multor planuri de scanare 2D, iar astfel se obtine imaginea tridimensionata.
  • Ecografia 4D permite vizualizarea organelor interne in timp real. Spre deosebire de ecografiile 3D, care sunt imagini statice tridimensionale, ecografiile 4D sunt imagini 3D miscatoare, timpul fiind in a patra dimensiune.
  • Doppler-ul este folosit pentru examinarea sistemului vascular, arterial si venos. Investigatia poate indica riscul unui accident vascular in cazul unui pacient.
  • Ecografia cu substanta de contrast presupune injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, formata din particule de gaz intr-un invelis elastic. Aceasta permite evidentierea vaselor de sange si ajuta la diferentierea diferitelor tipuri de tumori sau a gradului de inflamatie la nivelul vaselor de sange.

Ecografie Oltenita - cele mai frecvente tipuri de ecografii realizate in Alpha Clinic

Ecografia este deseori atribuita sarcinii, dar aceasta investigatie poate fi recomandata oricarei persoane care acuza dureri, are diverse umflaturi pe corp sau evaluarea starii de sanatate impune aceasta investigatie.

2 pacienti din 10 care ajung la Alpha Clinic au nevoie de o ecografie. Cele mai solicitate ecografii sunt:

  • Renale – 50%
  • Cardiace – 33,4%
  • Ecografia endocrina – 16,6%

Ecografia renala ajuta la depistarea diverselor afectiuni ale rinichilor, precum malformatii renale, tumori renale sau pietre la rinichi. Acest tip de investigatie ofera un diagnostic rapid si este indicata si in cazul pacientilor care au nevoie de dializa sau care au facut transplant renal.

Ecografia cardiaca este indicata pacientilor care au suferit un infact, celor care au suspiciuni ca ar suferi de o boala congenitala de inima sau care acuza dureri in piept, respiratie grea, palpitatii si oboseala. Acest tip de ecografie poate arata daca exista lichid in jurul cordului sau daca inima si vasele mari din preajma sa au dimensiuni si functii normale.

Ecografia endocrina este o investigatie care cuprinde glanda tiroida, glandele paratiroide, glandele suprarenale, ovarele, testiculul, sanii, pancreasul.

Daca si tu ai nevoie de „ecografie oltenita”, alege cu incredere Alpha Clinic!

Programeaza-te
Vino la noi