O ecografie renala este o metoda de screening prin care se pot depista anumite afectiuni ale rinichilor. Ofera un diagnostic rapid, este neinvaziva si are o posibilitate nelimitata de repetare. Se poate efectua ori de cate ori exista o indicatie medicala fara sa aiba efecte adverse.

Pentru ce este indicata o ecografie renala:

  • confirmarea unor malformatii renale
  • pentru urmarirea transplantului renal si a bolnavilor cu dializa
  • pentru evaluarea aparatului renal la copii si gravide
  • pentru a depista tumorile renale
  • pentru a identifica prezenta pietrelor la rinichi
  • pentru traumatismele renale

De foarte multe ori, durerea lombara de cauza musculo-scheletala este confundata cu durerea lombara de cauza renala. In aceasta situatie, medicul urolog este cel care va indica o ecografie renala. In urma rezultatului se va confirma sau infirma daca exista o afectiune la nivelul rinichilor.

La nou-nascuti, o ecografie renala si o ecografie de sold sunt obligatorii in primele saptamani de viata, pana la 6 luni. Sunt esentiale in diagnosticarea insuficientei renale timpurii si a displaziei de sold. Copilul se poate naste cu insuficienta renala, iar la ecografie renala se va vedea dimensiunea redusa a rinichilor.

O ecografie renala se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita. Se aplica un gel special pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Imaginile sunt trimise catre monitor de sonda care foloseste ultrasunetele pentru a le reda.

Inainte de o control, este necesara o mica pregatire a pacientului. Se recomanda un repaos alimentar cu 4 ore inainte de efectuarea ecografiei. Pentru o vizualizare mai buna a vezicii urinare se recomanda si consumul de lichide inainte cu o ora de ecografie.

Controlul periodic in sectia de urologie este cheia pentru mentinerea sanatatii rinichilor tai. O ecografie renala facuta o data pe an ajuta la diagnosticarea din timp a anumitor afectiuni si creste sansele de vindecare.

O ecografie renala se efectueaza in orice centru medical care dispune de aparatura necesara si medici cu competenta in imagistica. Un astfel de centru este Alpha Clinic.

Programari
Vino la noi