examen fund ochi oltenita

Examenul fundului de ochi permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor sale. Este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). El da posibilitatea, de asemenea, sa se observe vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli.

Ce este retina si de ce se examineaza

Retina este o membrana foarte fina, fotosensibila, situata pe partea interna a peretelui globului ocular. Ea este formata din mai multe straturi. Cel extern este alcatuit din celule pigmentare. Sub acesta, se afla un strat de celule nervoase – fotoreceptoare, care transforma undele luminoase in influxuri nervoase, ce sunt apoi transmise la creier prin nervul optic.

Examenul fundului de ochi vizeaza inspectarea interiorului ochiului, in scopul depistarii eventualelor anomalii de la nivelul retinei. O retina normala are o culoare portocaliu inchis (brun-portocaliu) si prezinta vase sanguine de un rosu viu, iar in mijloc o pata galbena (macula).

Cum se desfasoara examenul fundului de ochi

Oftalmologul pune in ochi picaturi pentru a dilata pupila. Cand aceasta s-a marit suficient (de regula, dupa 10-20 de minute), incepe examinarea. Cu ajutorul unui oftalmoscop ce proiecteaza in pupila un fascicul luminos intens, specialistul vede fundul de ochi marit de 15-20 de ori, lucru ce face posibila depistarea celor mai mici anomalii.

Nu doar afectiunile retinei pot fi diagnosticate astfel. Iata si alte boli depistate prin examenul fundului de ochi:

 • ateroscleroza: poate depista stadiul aterosclerozei, depozitele de colesterol¬† si eventuale modificari ale vaselor de sange
 • hipertensiune: vasele fundului de ochi se modifica, arterele sunt mai stramte, venele mai dilatate. La hipertensivi, acolo unde se incruciseaza artera cu vena, artera comprima vena si uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste incrucisari arterio-venoase.
 • diabet: retinopatia diabetica poate sa apara la 10 ani dupa aparitia diabetului.
 • boli de sange
 • cataracta: o afectiune degenerativa a cristalinului care apare la persoanele varstnice si duce la scaderea acuitatii vizuale pana la pierderea vederii.
 • degenerescenta maculara: aceasta afectiune se intalneste relativ frecvent la pacientii in varsta si consta in deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula) determinand scaderea acuitatii vizuale. Semnele clinice care preced scaderea vederii sunt deformarea obiectelor din campul vizual, usor de evidentiat in cazul liniilor fine drepte.

Simptome care pot indica prezenta unei afectiuni oculare:

Cele mai multe afectiuni oculare sunt asimptomatice, in special in stadiul incipient. Anumite situatii impun insa un consult oftalmologic urgent:

 1. Luminite, puncte intunecate sau umbre cenusii: pot fi semne ale dezlipirii de retina, o problema de sanatate care poate aparea la orice varsta. Daca nu este tratata prompt, poate determina pierderea permanenta a vederii. Potentiale cauze: miopia, glaucomul, traumatismele oculare si contuziile craniene.
 2. Pierderea temporara si brusca a vederii poate fi un semn al degenerarii maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
 3. Dureri oculare. Poate aparea totusi in cazul glaucomului, sindromului ochiului uscat, in cazul traumatismelor oculare sau al cancerului de ochi.
 4. Ochii rosii. 
 5. Vedere incetosata. Chiar daca este temporara, vederea incetosata poate semnala o serie de afectiuni oculare, precum glaucomul, uveita, ruptura de retina sau degenerarea maculara.

Detalii despre serviciile oftalmologice din clinica noastra puteti afla AICI.