Ochiul, desi este protejat in interiorul unei cavitati osoase, nu este ferit in totalitate de traumatisme, plagi sau corpi externi. Sunt situatii in care pacientul poate efectua acasa procedura de extractie corp strain. In ochi pot intra diferite obiecte, de la particule de praf la obiecte ascutite, si de preferat ar fi sa mergi la medicul oftalmolog. De multe ori, dupa extractia corpului strain, pacientul are nevoie de tratament cu antibiotic si pansament steril.

Extractie corp strain, acasa sau in cabinetul de oftalmologie

Exista corpi straini care pot intra accidental in ochi si care nu afecteaza vederea. Genele sau alte particule de dimensiuni reduse si neascutite (particule de praf) pot fi indepartate cu usurinta acasa.
Atunci cand porti lentile de contact si vrei sa faci manevra de extractie corp strain acasa, trebuie sa scoti intai lentilele.

Inainte de extractie poate fi recomandat sa clatesti ochiul cu solutie salina (in cazul lentilelor de contact, foloseste solutia de curatare a lentilelor) sau cu apa calduta. Daca jetul de apa nu ajuta, incearca sa folosesti varful unei batiste sau al unui material de bumbac. Pentru o localizare si o vizualizare mai usoara a corpului strain incearca sa te ajuti de pleoapa, ridicand in sus sau in jos. Folosirea batistei sau a altui material trebuie facuta cu grija pentru se poate rani corneea sau irisul. In acest caz, specialistii oftalmologi recomanda aplicarea locala a unui unguent pe baza de antibiotic si picaturi speciale pentru ochi.

Atunci cand in ochi a patruns un obiect de dimensiuni mari, sau cu margini ascutite este recomandat sa mergi la cabinetul de oftalmologie.
Aceeasi recomandare este valabila si in cazul in care senzatia de corp strain din ochi persista sau simptomele se inrautatesc.
Atunci cand procedura de extractie corp strain nu a fost posibila acasa, oftalmologul va decide ce metoda sau ce instrument va folosi pentru extractie.
In cazul corpilor straini conjunctivali, acestia vor fi indepartati cu un tampon de vata umeda sau cu ajutorul un ac steril. Inainte de extractie se face o anestezie corneo-conjunctivala, iar ulterior se aplica un pansament pentru urmatoarele 24 de ore.

Pentru corpii straini intraoculari, procedura este mai complexa deoarece lezeaza structurile oculare. Exista corpi straini intraoculari tolerati, din plastic sau sticla, si corpi straini ce contin fier sau cupru si care provoaca aparitia siderozei sau calcozei oculare. Pentru astfel de corpi, extractia este facuta fie prin chirurgie vitreoretiniana, fie prin folosirea magnetului. In urma extractiei chirurgicale, se va urma un tratament cu antibiotice.

Sursa foto: medicalnewstoday.com