Gonartroza (artroza genunchiului) este o afectiune articulara care consta in degradarea progresiva a cartilajului articular. Intr-un stadiu incipient, tratamentul cu infiltratii PRP inseamna o sansa.

Cauze si factori care duc la aparitia gonartrozei

Varsta joaca un rol important in aparitia gonartrozei. Din cauza inaintarii in varsta, proprietatile cartilajului articular scad. Asta inseamna scaderea hidratarii tisulare si diminuarea proceselor de sinteza.
Alt factor care favorizeaza aparitia artrozei este greutatea. Un surplus de greutate sau chiar obezitate creste stresul mecanic asupra articulatiei.
Chiar daca nu te-ai gandit pana acum la asta, locul de munca are si el un rol important in aparitia gonartrozei, daca stai in genunchi timp indelungat. Practicatul sporturilor precum rugby, fotbal sau ski de performanta duc la solicitarea articulatiilor genunchiului si, implicit, la cresterea probabilitatii de aparitie a gonartrozei.
Alti factori care contribuie la instalarea artrozei genunchiului sunt tulburarile hormonale, diabetul, bolile neuromusculare sau traumatismele repetate.

Gonartroza si tratamentul cu infiltratii PRP, o metoda de succes

Durerea la nivelul genunchiului este cel mai frecvent simptom in cazul unei gonartroze. Durerea poate radia spre muschii coapsei sau gamba. Pe langa durere, mai pot aparea simptome ca senzatie de arsura, spasm muscular periarticular si marirea in dimensiuni a articulatiei.
La intampinarea acestor simptome, o vizita la o clinica de recuperare medicala este cea mai buna metoda de a nu ajunge la bisturiu.
Metodele de tratament folosite in tratarea gonartrozei sunt neinvazive, usor invazive sau extreme (proteza de genunchi). Astfel, nu amana momentul in care mergi la un specialist in recuperare medicala. Iar daca vorbim despre gonartroza si tratamentul cu infiltratii PRP, vorbim despre o metoda usoara de tratament.
Terapia PRP este tot mai des folosita in ortopedie datorita capacitatii de regenerare a tesuturilor afectate. In tratamentul cu infiltratii PRP se foloseste sangele propriu care mai intai este centrifugat pentru a rezulta o plasma bogata in trombocite. Ulterior acestui proces, plasma este injectata in locurile afectate. Acest lucru este valabil si in cazul gonartrozei, daca nu este intr-un stadiu avansat.

Avantaje si contraindicatii pentru infiltratiile PRP

Tratamentul cu infiltratii PRP are foarte multe avantaje. Printre ele regasim: regenerarea tesuturilor afectate (articulatii, muschi, oase), reducerea timpului de recuperare si al consumului de medicamente si reducerea riscului de a interveni chirurgical in cazul unei afectiuni netratate.
Pe langa avantajele multiple, trebuie mentionat ca exista si contraindicatii in cazul tratamentului cu plasma imbogatita.
In cazul unor anumite boli de sange, de anemie severa sau de coagulopatie, terapia PRP este contraindicata.

Regulile de profilaxie secundara in gonartroza

 • mentinerea greutatii corporale normale
 • evitarea ortostatismului si a mersului prelungit
 • mersul cu sprijin in baston
 • evitarea pozitiilor de flexie maxima
 • evitarea mentinerii prelungite a unei anumite pozitii a genunchiului
 • miscari libere de flexie-extensie dupa un repaus mai prelungit si inainte de trecerea in ortostatism
 • corectarea cu sustinatoare plantare a piciorului plat
 • evitarea tocurilor inalte
 • evitarea traumatismelor directe

Sporturi recomandate: inot, ciclism, canotaj

Se recomanda tratament balnear in statiuni cu bioclimat sedativ-indiferent, excitant-solicitant in functie de patologia asociata, mai ales in statiuni care poseda bazine pentru hidrokinetoterapie.

Se va recomanda reamenajarea locuintei corespunzator cu nevoile actuale ale bolnavilor cu gonartroza:

 • plasarea obiectelor cu utilizare mai frecventa pe rafturi cu inaltimea situata intre talie si piept
 • plasarea obiectelor in frigider pe rafturile din compartimentul superior
 • accesul in locuinta (daca aceasta este situata la un nivel superior) se va face cu ajutorul liftului pentru a evita urcatul/coboratul scarilor
 • inaltarea scaunului de toaleta pentru a evita flexia maxima a genunchilor
 • inlocuirea cazii cu cabina de dus, daca este necesar plasarea unui scaun in interiorul acesteia
 • plasarea unor bare de sprijin pe peretii camerelor
 • scaune inalte
sursa foto: cbr.lk, crhealthcare.org
Programeaza-te
Vino la noi