Grupa de sange si Rh – Compatibilitati si incompatibilitati

grupa de sange si Rh oltenita

Grupa de sange si Rh-ul sunt printre informatiile de rutina de care medicul are nevoie in momentul in care ajunge sa consulte un pacient. De cele mai multe ori, aceste date fac parte din setul de intrebari ale pacientilor care sunt victime ale unui accident, care au nevoie de o interventie chirurgicala, care au nevoie de o transfuzie de sange, dar si al femeilor care afla ca sunt insarcinate sau isi planifica o sarcina. In cazul gravidelor, important este si Rh-ul partenerului.

Grupa de sange si Rh-ul sunt esentiale si in cazul in care donam sange, organe, tesut.

Grupa de sange si Rh-ul – informatii generale

Grupele de sange au fost descoperite in anul 1901 de catre omul de stiinta Karl Landsteiner. De profesie medic, acesta a impartit grupele de sange in 4 categorii:

  • A – este compatibila cu grupele de sange A si B
  • B – este compatibila cu grupele de sange A si B
  • AB – este compatibila doar grupei de sange AB. Persoanele care au aceasta grupa de sange pot primi de la celelalte grupe.
  • 0 – este considerata a fi compatibila cu toate celelalte grupe de sange. Persoanele care au grupa de sange 0 sunt considerate donator universal.
Laboratorul de analize ALPHA CLINIC

In Romania, majoritatea populatiei are grupa de sange A, urmata de grupa de sange 0, grupa de sange B. Sub 10% din populatia tarii noastre are grupa de sange AB.

Cunoasterea grupei de sange este esentiala. In cazul transfuziilor de sange nu se poate lua sange de la o persoana si dona unei alte persoane fara nicio restrictie.

Grupele de sange trebuie sa se potriveasca, iar in cazul in care apare o incompatibilitate, viata pacientului este pusa in pericol.

Factorul Rh are si el o importanta deosebita, atunci cand vine vorba de transfuziile de sange. In cazul in care o persoana cu Rh pozitiv primeste sange de la o persoana cu Rh negativ, in sangele primitorului vor apare anticorpi anti-RH care. Cu ocazia celei de a doua transfuzii, anticorpii vor ataca globulele rosii din sangele donat, distrugandu-le. Aceasta este incompatibilitatea de Rh si este denumita ca proces de hemoliza.

Aproximativ 85% din populatia globului are o proteina ce duce la Rh pozitiv, in timp ce restul de 15% nu detine aceasta proteina si are Rh negativ.

Incompatibilitate in sarcina

In cazul grupei de sange nu exista vreo incomptatibilitate intre un barbat si o femei atunci cand vine vorba de a concepe un copil impreuna. Nu acelasi lucru poate fi spus si in cazul Rh-ului. Acesta are o mare importanta in timpul sarcinii.

Incompatibilitatea de Rh intre cei doi parteneri poate pune viata in pericol a fatului.

Atunci cand femeia are Rh negativ, iar barbatul are Rh pozitiv, fatul va avea Rh pozitiv, caracteristica transmisa de la tata. Daca femeia este la prima sarcina, sangele acesteia va produce anticorpi anti-RH. In cazul celei de a doua sarcini, anticorpii anti-RH produsi anterior vor distruge globulele rosii din sangele fatului, ceea ce va duce la aparitia bolii hemolitice.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Cele mai noi articole

Programari
Vino la noi