Hemoleucograma completa este una dintre analizele de sange pe care medicul le recomanda in mod uzual. Ce boli pot fi depistate in urma acestei investigatii, aflati din materialul urmator.

Hemoleucograma completa este o analiza cu ajutorul careia este evaluata starea de sanatate si sunt depistate anemiile, infectiile, boli de plamani, de rinichi si chiar cancerul. Analiza de sange evalueaza cantitativ si calitativ celulele din sange.

La Alpha Clinic, la fiecare 10 minute, un pacient isi face analize de sange. Clinica medicala dispune si de labotaror propriu, unde se fac analizele uzuale.

Ce spune analiza despre starea ta de sanatate

Hemoleucograma completa consta in masurarea urmatorilor parametri:

 • Leucocitele sau globulele albe. Rolul lor este de a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Cresterile sau scaderile anormale de leucocite din sange sunt semn al unei infectii, inflamatii sau al unei forme de cancer.
 • Eritrocitele, hematiile sau globulele rosii. Rolul lor este de a transporta oxigenul prin tot corpul si de a indeparta dioxidul de carbon. Un rezultat care nu este in parametri poate fi semn al unei anemii.
 • Plachetele sanguine sau trombocite. Rolul lor este de a ajuta sangele sa se coaguleze. In plus, trombocitele ajuta la controlarea sangerarii. Eventualele modificari in valorile trombocitelor sunt asociate cu un risc crescut de hemoragie si pot fi un semn al unei afectiuni grave.
 • Hematocritul ofera informatii despre cantitatea de sange din organism. Un nivel scazut al hematocritului poate fi un semn al unui deficit de fier din organism. Un nivel ridicat apare atunci cand organismul este deshidratat sau poate fi semn de boala.
 • MCV sau volumul corpuscular mediu este dimensiunea medie a celulelor rosii din sange. Daca rezultatul analizei de hemoleucograma completa arata un nivel crescut al MCV-ului, atunci in organism se inregistreaza niveluri scazute de vitamina B12 sau acid folic. In cazul in care MCV-ul este scazut, atunci exista suspiciune de anemie.

Cand se recomanda o hemoleucograma completa

Hemoleucograma completa este una dintre analize care trebuie facute anual. In general, aceasta investigatie este de rutina si are rolul de a evalua starea generala de sanatate.

In cazul in care pacientul acuza o serie de simptome precum stari de oboseala, anemie, febra, scaderi in greutate nejustificate sau sangerari, o hemoleucograma completa il ajuta pe medic sa puna un diagnostic corect.

Odata identificata problema, analiza de sange ajuta la monitorizarea evolutiei bolii si la evaluarea rezultatelor pe care il are tratamentul administrat. O hemograma completa nu este un test definitiv de diagnostic. Pentru a pune un diagnostic, medicul va studia si rezultatele altor investigatii.

Ce trebuie sa faci inainte de analiza

Dieta poate influenta rezultatele investigatiei. Astfel, inainte de recoltarea probei de sange, pacientul trebuie sa tina cont de cateva recomandari:

 • Sa evite sa manance mancaruri grase cu 24 de ore inainte de analiza.
 • Sa nu bea alcool cu 48 de ore inainte.
 • Sa nu manance nimic in dimineata analizei. Proba de sange se ia pe nemancate.
 • Sa ii comunice medicului care i-a recomandat analiza daca urmeaza vreun tratament medicamentos si lista de boli pe care le are.
 • Sa bea apa. Rezultatul poate fi viciat daca pacientul este deshidratat. Astfel, este indicat sa se bea un pahar de 200 de mililitri cu apa cu o ora inainte de prelevarea probei.
 • Sa evite cafeaua, ceaiul, bauturile acidulate sau sucurile naturale in dimineata prelevarii sangelui.