Holter EKG

Investigatia prin holter EKG pune in evidenta ritmul cardiac pe o anumita perioada de timp, de obicei 24-48 de ore. Ajuta la decelarea diferitelor tulburari de ritm: inima bate prea repede (tahiaritmie) sau prea incet (bradiaritmie).

Tahiaritmiile sunt tulburari de ritm in urma carora pacientii pot prezenta simptome sugestive de tip sincopa – pierderea starii de constiinta, palpitatii. Prin holter EKG, este detectata ischemia silentioasa, caz in care pacientul nu simte nimic, dar de fapt survin modificari EKG fara nici un fel de simptom, lucru care poate fi detectat foarte bine pe holter. O alta aplicatie practica este in cazul bradiaritmiilor unde se poate pune indicatia de stimulator cardiac.

Montare holter EKG

Montarea holterului se realizeaza simplu, fara durere si presupune plasarea unor electrozi pe piele. Acestia sunt conectati la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agata dupa gat. Pacientul pleaca acasa cu aparatul montat, iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat.

Acesta ne ofera o multitudine de informatii in legatura cu ischemia miocardica silentioasa, bradiaritmiile sau tahiaritmiile, care ne ajuta in stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.

Hoterul TA

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale sau holterul de tensiune arteriala (TA) presupune masurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp si inregistarea valorilor masurate pe durata a 24 de ore sau mai mult, atunci cand pacientul se afla in viata de zi cu zi si nu in conditii de cabinet sau de spital. Aceasta investigatie ofera astfel medicului informatii despre valorile tensionale ale pacientului pe tot parcursul unei zile normale de activitate, fiind astfel surprinse atat momentele mai linistite cat si momentele mai stresante din viata pacientilor.

Despre specializarea noastra de CARDIOLOGIE, poti citi mai multe AICI.