De cele mai multe ori, ajungem la medicul oftalmolog atunci cand ni se sparg ochelarii si avem nevoie de unii noi sau atunci cand ne deranjeaza o infectie oculara.

Nu uita totusi ca multe boli oculare sunt „silentioase” ori asimptomatice. Pentru a preveni durerile de cap, tulburarile de vedere, glaucomul, cataracta, indicat ar fi sa incluzi pe lista controalelor periodice si un consult oftalmologic. In materialul de mai jos, iti punem cum iti poti proteja vederea si la ce trebuie sa te astepti atunci cand ajungi in cabinetul medicului oftalmolog.

Un articol realizat prin participarea dr. Alexandru Jica, medic specialist oftalmologie.

Masuri esentiale pentru protejarea vederii

Vederea poate fi afectata de o serie de factori, de la folosirea incorecta a lentilelor, la lipsa masurilor de igiena, pana la istoricul bolilor oculare in familie. Respectarea principalelor masuri de prevenire poate sa scada semnificativ riscul aparitiei afectiunilor vederii.

dr. Alexandru Jica, medic specialist oftalmologie

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda o serie de masuri esentiale de protejare a ochilor. Primul pas in prevenirea, dar si in tratarea celor mai multe afectiuni oculare, este examenul oftalmologic. Examinarea oftalmologica completa trebuie facuta periodic, deoarece multe boli oculare sunt silentioase sau asimptomatice.

Chiar daca nu observati nicio schimbare in calitatea vederii si nu semnalati un simptom care pune in pericol acuitatea vizuala, medicii recomanda sa verificati preventiv vederea. In acelasi timp, specialistii precizeaza ca, in cazul celor mai multe afectiuni oculare, unii oameni nu realizeaza ca ar putea sa vada mai bine cu ochelari sau cu lentile de contact.

In cadrul examinarii oftalmologice, pot fi detectate boli cu potential de orbire, manifestari oculare ale unor boli sistemice, patologie tumorala sau anomalii cerebrale.

Primul examen oftalmologic se face la nastere. Apoi, periodic: la 3 ani, la inceperea scolii, si ulterior mai rar, daca nu apar tulburari oftalmologice, apoi la 40-45 ani cand este nevoie de ochelari de citit, ulterior la 3-5 ani, cand se schimba acestia.

Dupa 60 ani, controalele sunt mai frecvente, intrucat apar bolile batranetii: cataracta, glaucom, degenerescenta maculara etc.

Alpha Clinic dispune de tehnologia necesara pentru a diagnostica rapid si cu acuratete un spectru larg de afectiuni oculare. Programari, AICI: