Radiologia digitala este o investigatie imagistica care ofera imagini de inalta calitate, permitand medicului o mai buna examinare a pacientului. Spre deosebire de radiologia conventionala, durata examinarii cu ajutorul radiologiei digitale este mult mai redusa. Cat dureaza investigatia, aflati din materialul de mai jos.

Radiologia digitala furnizeaza imagini in secunde, in loc de minute. In mod normal un examen cu ajutorul radiologiei digitale dureaza 10 secunde, dar nu mai mult de 1 minut.

Expunerea pacientului la radiatii este mult mai mica. Aparatura folosita reduce doza de radiatii cu pana la 30%, comparativ cu radiologia conventioanala.

Pregatirea pacientului pentru radiologia digitala

Pentru o astfel de investigatie, pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala si nici nu trebuie sa faca vreo serie de analize, in prealabil. Singura regula pe care trebuie sa o respecte pacientul e sa nu aiba asupra sa obiecte metalice, deoarece acestea pot interfera cu aparatura.

Este indicat ca pacientul sa poarte haine lejere, dintr-un material subtire si care sa nu contina nasturi sau fermoare din metal. Bijuteriile, aparatele dentare, ochelarii vor fi si ele inlaturate.

Pacientul trebuie sa respecte indicatiile venite din partea personalului medical, pentru ca rezultatele obtinute sa nu fie viciate. Tehnicianul radiolog poate da indicatii care tin nu doar de pozitia corpului, ci si de felul in care pacientul trebuie sa inspire, sa expire si sa isi tina respiratia.

Rezultatele pot fi puse pe CD sau DVD

Un alt avantaj al acestui tip de investigatie il reprezinta si formatul in care poate fi furnizat examenul. Radiologia digitala ofera optiunea ca rezultatul sa fie inregistrat pe un CD sau DVD. El poate fi trimis prin email, permitand pacientului sa transmita medicului sau curant rezultatele, intr-un timp cat mai redus. Astfel, se reduce considerabil riscul de pierdere a rezultatelor sau de deteriorare a acestora. 

Stocarea rezultatelor pe un astfel de suport permite arhivarea rezultatelor, dandu-le astfel medicilor posibilitatea de a realiza un istoric pentru fiecare pacient, nemaifiind nevoie ca pacientul sa aduca la fiecare control toate radiografiile facute de-a lungul timpului.

Programari
Vino la noi