Glanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina. Este in forma de fluture, situata la nivelul gatului, in partea din fata, sub Marul lui Adam.

Rolul acestei glande este de a regla respiratia, pulsul, tensiunea arteriala, sistemul nervos central si periferic, nivelul de colesterol, metabolism, tonusul muscular, greutatea, vazul si menstruatia.

Daca aceasta glanda nu secreta suficienti hormoni in sange, exista riscul aparitie hipotiroidismului. Un nivel crescut de hormoni tiroidieni duce la aparitia hipertiroidismului.

Semne date de o tiroida cu probleme

Simptomele precum colesterol crescut, depresie, irascibilitate, constipatie, tulburari ale somnului, fluctuatii in greutate, intoleranta la temperaturi scazute sau crescute anunta tulburari la nivelul glandei tiroide.

Statistic, dereglarile glandei tiroide sunt mai frecvente in cazul femeilor decat al barbatilor. Ele apar din cauza deficitului de iod din organism. Aceste dereglari nu trebuie ignorate, deoarece netratate la timp duc la aparitia bolilor precum boli de inima, osteoporoza, infertilitate.

Programari
Vino la noi